• 15.03.2017, 14:03

SLIK FÅR DU RÅD TIL EN REISE FOR LIVET


Hvordan få råd til en reise på ubestemt tid?

Hei på dere, alle mine fine! Noen spørsmål jeg har fått mye etter at jeg dro ut på eventyr er alle disse rundt penger og økonomi. Hvordan jeg har råd til å reise på ubestemt tid, hvor lenge jeg har spart, hvilke tanker jeg har rundt dette med å si opp jobben og hvor mye penger jeg faktisk har med meg på bankkontoen min. Av ulike grunner kommer jeg ikke til å skrive eksakt hvor mye penger jeg har på konto, men jeg kan si så mye som at jeg har godt nok og at dette er noe jeg har jobbet hardt for.

Sparing

Når sant skal sies har jeg vell i grunn alltid vært ganske flink med økonomien min, jeg har "alltid" hatt sommerjobb og jeg har hatt ekstrajobb ved siden av studier siden jeg var 17 år gammel. Selv om jeg er en aldri så liten shopaholiker så er jeg også helt avhengig av å ha nok penger til å kunne si ja til det jeg ønsker. Jeg tror faktisk aldri jeg har måttet takke nei til en kinotur eller en fest fordi jeg har vært blakk. Jeg har kanskje skyldt på dette et par ganger fordi jeg ikke har orket å dra ut, og har selvsagt sagt nei til ting før denne turen, men det har da vært grunnet at jeg heller ønsker å spare disse pengene til reisen. Så ja, alt handler om prioriteringer. Etter at jeg ble ferdig med utdannelsen min har jeg jobbet fulltid i 1 og 1/2 år før jeg bega meg ut på denne reisen. Planen til Omar og meg var egentlig å kjøpe leilighet forrige sommer, så sparingen startet for fult i fjor vår. Vi endret altså planene, men fortsatte å spare for fult etter dette. For min del har det ikke vært noe problem å legge av 10.000 kr i måneden (kommer selvsagt an på inntektene dine), men da sier det seg selv at jeg heller ikke kan dra på storshopping eller feste hver eneste helg hvis jeg ønsker å overføre dem til sparekontoen min. Dere lurer kanskje på hvordan noen har råd til en designerveske til 50.000 kr? Vell, interesser og ønsker er motivasjon i seg selv, for min del har jeg alltid hatt råd til å reise nettopp fordi jeg fint klarer å spare opp penger til det jeg liker alle best, akkurat som fashionistaer klarer å spare opp til en veske. Du trenger altså verken å være superblogger eller milionær for å kjøpe Chanel- vesker. Prioritering = sparing = penger.

Salg 

Ved siden av å spare mesteparten av lønnen min den siste tiden har jeg også solgt så og si alt jeg eide hjemme i Norge. Omar og jeg sa opp leiligheten vi leide i Stavanger i høst, og da startet også Jannes bruktbutikk opp. For hva skal jeg med masse tull som skal ligge å støve ned hos foreldrene mine mens jeg er ute og reiser på ubestemt tid? Her vil nok noen si at dette hadde vært en veldig vanskelig del av prosessen, men som jeg har sagt før så er jeg et skikkelig ordensmenneske, så for min del ble jeg bare tilfredsstilt av å se ting etter ting forsvinne fra boder og skap. Spesielt når jeg på denne måten fikk penger som gikk rett i sparebøssen min eller til nødvendigheter og utstyr som måtte kjøpes inn i forkant av denne reisen. Og tenk så deilig det blir den dagen jeg bestemmer meg for å kjøpe leilighet og kan starte helt fra starten. Det blir kanskje dyrt der og da, men da vil jo interiør bli en av mine store prioriteringer og interesser, så da skal jeg jammen meg klare å spare opp nok penger til det jeg ønsker meg på den fronten også ;-) Det eneste jeg eier for øyeblikket og som Mamma og Pappa passer på er klærne jeg ikke klarte å kvitte meg med, en kaffemaskin, en blender og en full ryggsekk på 95 Liter. Jeg elsker følelsen av frihet, og det er nettopp hva dette livet gir meg for øyeblikket! Salg = penger = sparing. 

Jobb og motivasjon

Til slutt har vi punktet som så mange har lurt på og som jeg vet er litt for risky for andre å gjøre. Si opp jobben og den faste økonomiske sikkerheten. Både Omar og jeg gikk fra gode stillinger og faste inntekter i Stavanger, men for å være ærlig var dette helt greit for meg å gjøre. Jeg var virkelig ikke klar for det A4- livet med jobb og hverdag. Ikke riktig enda! Heldigvis er vi to like der, vi er rastløse, kreative og eventyrlystne, og har ikke problemer med å gjøre noe nytt og annerledes. Selv om dette tok fra oss sikkerheten. For min del er lykken det viktigste, det vil det alltid være, og jeg vet at jeg alltid kommer til å klare meg uansett hvilke risk jeg utsetter meg selv for. Jeg sa opp en jobb jeg trivdes i, som jeg tjente godt i og som jeg var veldig trygg i. Det kjentes godt ut å gjøre det, og vet dere hvorfor? Fordi jeg er ung, fordi jeg hadde en større drøm og fordi jeg har all tid i verden til nettopp det jeg drev med før denne reisen. Selvsagt er dette lett å si nå som jeg fortsatt har en full sparekonto. For selv om jeg har mye penger nå, har jeg ingen jobb og nesten ingen inntekter, så pengene vil (dessverre) ta slutt en dag.. og kanskje enda fortere nå som jeg er ute i den store verden og opplever. Men hva er egentlig det verste som kan skje her? At pengene tar slutt fortere enn jeg ønsker, eller at jeg til slutt blir blakk. Men vet dere hva? Løsningene på disse problemene er ikke vanskelige de heller. Det er alltids mulig å skaffe seg en liten jobb eller to i utlandet. På ulike hosteller er det for eksempel mulig å jobbe for gratis opphold. Genialt spør du meg! Hvis ikke er jeg så heldig at jeg er norsk, og Norge vil for meg alltid være hjem. Og om jeg plutselig må avslutte reisen tidligere enn jeg ønsker for å dra hjem og starte jobblivet igjen, så vil (etter noen flere måneder på reise) ikke det heller være så ille. Drøm = motivasjon = hard jobbing = drøm oppfylt. 

Du trenger altså ikke å vinne i Lotto for å oppnå en stor drøm. Jobber du hardt nok for noe, kan du oppnå alt du vil. Det er i allefall slik jeg ser på livet :-) Jeg vet det er flere lesere som skulle ønske de var i mine sko, men da sier jeg bare kjør på. Jeg er ingen wonder woman (eller det er vi alle), så ja... kan jeg - kan du! Lykke til <3

#inspo #travel #blogger #økonomi #penger #reise #jannexplor #xplor #xplorbloggno #blogbyjannebodin #xplorbyjannebodin #omiandjannetravels

Follow

Hege Kristin

15.03.2017 kl. 14:24
så fine tips :D

xplor

15.03.2017 kl. 15:18
Hege Kristin: Så bra at de falt i smak :-) :-)

byAnne

15.03.2017 kl. 14:38
Så utfyllende innlegg! Det er veldig spennende å følge med på turen deres, og det rykker litt ekstra i reisefoten hos meg også, men vil være ferdig med studiene før jeg evt. legger ut på en slik tur :)

xplor

15.03.2017 kl. 15:18
byAnne: Takk! Det fortstår jeg veldig godt at du ønsker, jeg gjorde det samme selv :-)

Maria

15.03.2017 kl. 15:06
Det er utrolig spennende. Nå har ikke vi muligheten til å bare reise på ubestemt tid med barn i skole, fulltidsjobb for mannen og studier for meg. Men vi har lenge vurdert dette med å selge ting vi ikke bruker. Ting som bare støver ned i boden... Fordi det er en måte vi kan tjene litt ekstra penger akkurat nå til å ta et par ekstra ferieturer de neste årene. Men er det lett å selge lurer jeg på? Altså, ikke følelsesmessig men rent praktisk. Kjøper folk alt liksom? Og hvor selger du? Finn.no? letgo? Hadde satt pris på litt tips om du har anledning :-)

xplor

15.03.2017 kl. 15:18
Maria: Nei, den ser jeg! Er jo ikke alltids det passer seg bare å dra fra alt :-) Nettopp derfor var dette noe vi ønsket å gjøre nå, før vi får oss hus, dyr og barn. Blir med et litt vanskeligere da, selv om jeg absolutt har troen da også :-D Hehe. Jeg burde jo ha skrevet dette i innlegget, men jeg solgte tingene mine både gjennom Finn.no og Kjøp-og-salg- sider på Facebook. Overraskende mye ting og tang som blir solgt, men noe gikk dessverre også i søpla. Resten fikk jeg gitt bort til venner og familie som kanskje trengte noe jeg ikke gjorde :-) Som f.eks. alle klærne mine, dette er ikke alltid like lett å selge (spørs om det er noe veldig trendy/populært osv), så disse gikk til lillesøster, venner og Fretex.

stavangerinmyheart

16.03.2017 kl. 07:51
Så flott innlegg - og så sant:) Lev drømmen..... Ønsker dere en fortsatt fin reise. Samle minner og opplevelser......

xplor

16.03.2017 kl. 15:33
stavangerinmyheart: Tusen takk for det :-) Det skal vi gjøre :-D

Alexsandra

16.03.2017 kl. 09:35
Så flott innlegg! Gøy å høre hvilket mindset dere hadde før avreise :-D Føler de aller fleste ser hindre ift. mulighetene her, å får mange av de samme spørsmålene med tanke på økonomi & reising - hvordan man kan ha råd over flere mnd. men som du påpeker er det jo kun snakk om prioriteringer! :-) Kunne ikke vært mer enig! Kan jeg spørre hvilken jobb du etterlot i Stavanger? Selv synes jeg det var helt forferdelig å forlate pt-jobben, men minner meg selv på at det bare er å hive seg på igjen etter hjemreise! <3 Hva studerte du i Stavanger forresten? Masse lykke til på reisen deres videre! :-D Nå har vi under en måned igjen på vår kant! Og godt er det etter 8 mnd. :-P Klem klem

xplor

16.03.2017 kl. 15:35
Alexsandra: Tusen takk, Alexsandra! Det er alltid viktig å se mulighetene i stedenfor begrensninger :-) Jeg jobbet som sosionom i Stavanger, på en bolig med ungdom. Trivdes veldig i jobben, men ønsket om å reise var likevel større for øyeblikket :-) Og som du sier, det er alltid mulighet for å dra hjem og starte på nytt i jobblivet igjen. Det skal jeg jo også gjøre en vakker dag, og da er jeg forhåpentligvis mer klar for å slå meg til ro! Jeg studerte sosionom i Kristiansand, og så tok jeg en master i Sosialt arbeid i Stavanger etterpå :-) God tur videre, og nyt den siste tiden deres på reisen <3 Mange klemmer!

Angela

17.03.2017 kl. 19:56
Tusen takk for at du skrev dette innlegget! Det er virkelig motoverende å se at "en helt vanlig" person kan klare dette hvis man virkelig vil. Har selv jobbet fulltid i maaaange år, men ikke engang prioritert å ta lappen før nå, det gjelder jo bare å bestemme seg som du sier. :D

xplor

18.03.2017 kl. 18:26
Angela: Tusen takk selv, for en veldig fin kommentar :-) Det betyr mye at jeg kan inspirere andre! Og ja, hvis man vil så kan man faktisk, og det er så fint å vite :-) Lykke til med lappen!

Kaja Jeanette

19.03.2017 kl. 19:16
Morsomt å se hvordan dere får det til sånn rent økonomisk. Det er jo litt av en innsats dere har gjort for dette, men det er nok absolutt verdt det, det ser jeg jo på bildene og innleggene dine :)

Men en annen ting jeg lurer på, som du kanskje kunne skrive noe om, er hvordan dere gjør det rent praktisk, med steder å bo, flyturer osv. Bestemt på forhånd, eller tar dere det på sparket, i så fall hvordan finner dere plasser å bo? :P

xplor

20.03.2017 kl. 14:52
Kaja Jeanette: Det kan jeg selvsagt skrive litt om, tusen takk for tips :-D
xplor

26 y/o Travel & Lifestyle blogger from Norway. Traveling the world with the love of my life <3 Contact: rolpx@hotmail.com Dette er en blogg hvor du og jeg kan drømme oss bort fra kalde Norge, se fristende bilder av hvite strender og store palmer, og lese om hvilke mat jeg anbefaler på de ulike stedene jeg besøker. Er det noe jeg elsker så er det nettopp det å se, føle og oppleve, og er det noe jeg er flink til så er det å utforske - derav navnet xplor. Jeg vet at min store reise så vidt har begynt, og jeg håper dere alle vil følge meg og min kjære ut i den store verden! Det vil bli fristende mat, nydelige strender, spennende byer, eventyrlige utflukter, eksotiske øyer og veldig mye kjærlighet! #onewayticket

Search

Bloggdesign

hits